Duurzame noodstroomoplossing voor publieke parking

7-02-2017

Hoog rendement met duurzame UPS i.p.v. noodstroomaggregaat

 

Rivion heeft in opdracht van contractor Spie een innovatieve noodstroomoplossing geleverd voor één van de meest geavanceerde parkeergarages van Interparking in Nederland. Deze nieuwe, drie verdiepingslagen tellende parkeergarage in Den Haag, genaamd Museumkwartier, heeft daarmee een duurzame, schone en veilige noodstroominstallatie die past bij een faciliteit met een situering in de publieke ruimte. Geen uitstoot en geen geluidsoverlast.

batterijrackDe parkeergarage is gebouwd op het terrein dat in de volksmond bekend is als het Tournooiveld, vlakbij het Binnenhof in Den Haag. Voor perfecte inpassing in de bestaande situatie heeft Rivion het oorspronkelijke idee van een, voor het project benodigde, noodstroomaggregaat omgezet naar een UPS met batterijen. De batterijen leveren dezelfde capaciteit als die in eerste instantie door een aggregaat zou worden gegarandeerd, maar zonder de omgevingsbelasting.

Onderhoud zonder capaciteitsverlies
Gekozen is voor een hoog-efficiënt UPS systeem van 250 kW inclusief uitgangstrafo met een online rendement van 95,5%. De 10 ton wegende VRLA-batterij van deze robuuste UPS is opgebouwd in een 6 meter lang rack waarin in totaal 168 batterijblokken zijn geplaatst. Deze gelbatterijen, met een ontwerplevensduur van 20 jaar, hebben front terminal aansluitingen en zijn opgesteld in 4 stringen van elk 42 blokken. De batterij levert een vermogen van 200 kW gedurende 60 minuten. Iedere batterijstring is separaat afgezekerd en kan tijdens onderhoudswerkzaamheden afgeschakeld worden zonder dat de installatie zijn functie en/of maximale capaciteit verliest. Door de veilige en onderhoudsvriendelijke opstelling is het eventueel uitwisselen van een batterijblok in 5 minuten gebeurd. Veilig en snel.

bekabelingVerdeler met stringmonitoring
De unit is aangevuld met een batterijverdeler waarin iedere string apart geschakeld kan worden en afgezekerd is. De verdeler is bovendien voorzien van batterijstringmonitoring waardoor een eventueel defect in een batterijblok vroegtijdig gesignaleerd kan worden en actie kan worden ondernomen vóórdat eventueel netuitval plaatsvindt.

Levensduur van 20 jaar
De installatie heeft een verwachte levensduur van 20 jaar. Om te kunnen voldoen aan de levensduureis van 30 jaar is een éénmalige vervanging ingepland na 15 jaar (ook al is de levensduur 5 jaar langer). Rivion gelooft in zekerheid boven alles.

In eigen beheer
Rivion heeft op dit uitdagende project een mooie mix aan vaardigheden en disciplines in eigen beheer kunnen uitvoeren, waaronder:
– Engineering.
– Projectmanagement.
– Levering UPS, verdeelpaneel, batterij en rack.
– Inhuizing.
– Installatie (inclusief aansluiting bekabeling).
– Inbedrijfstelling.
– Testen en oplevering.

Rivion is na de succesvolle oplevering van het UPS-systeem voor parkeergarage Museumkwartier in Den Haag volop bezig met nieuwe projecten voor parkeergarages met gelijksoortige installaties.